Programjaink


2019. Szeptember 15.

Bogyiszlói Zenekar
Időpont: 16:20 | Helyszín: Béla király téri színpad

A Tolna megyei Príma Díjjal, fél évszázados népzenei családi tradíciót ápoló zenekar a dunántúli muzsika kiemelkedő adatközlője.

A Bogyiszlói Zenekar muzsikáját ismerik hazánk és a világ számos pontján, játszottak már a Sziget Fesztiválon és spanyol főúri esküvőkön is, legfontosabbnak mégis a rájuk hagyott bogyiszlói népzenei hagyományok továbbvitelét tartják, így népzenei nemzetközi és hazai fesztiválokon nagyon szívesen vesznek részt. Megalakulása az 1950-es évekre nyúlik vissza, azonban igazi zenei hangzása 1969-hez köthető. Az akkori zenekar vezetője Orsós Kis János, Népművészet Mester volt, akit a dunántúli népzene adatközlőjeként ismert meg a "népzenei világ".

A bogyiszlói népzene jellegzetes hangzásvilágát játszotta és játssza ma is: lassú csárdás, friss csárdás, ugrós /cönöge/, helyi cigány dallamok. 

A helyi néptáncegyüttest is kíséri a fellépésein. Külföldön és belföldön több alkalommal szerepelt tánccsoportokkal és önállóan.

Bogyiszló népzenéje mellett sváb, cigány és délszláv dallamok is felcsendülnek előadásukban.

Különleges zenei hangzása, amire a népzenekutatók is felfigyeltek a vonós banda és a tambura banda összeolvadásából adódott. Így jelen vannak a vonós zenekar és a tambura zenekar jellegzetes hangszerei is.

Vonós zenekar: 
  • hegedű
  • hegedűbrácsa
  • nagybőgő 
Tambura zenekar: 
  • tamburaprím
  • tamburabrácsa
  • nagybőgő
A zenekar a megmaradt alapító tagból, leszármazottakból, unokákból, zenészbarátokból áll. Jelenleg (1997-óta) Orsós Kis János unokája Mihalovics Zsolt vezeti a zenekart.


A műsorváltozás jogát a rendezőség fenntartja!

 

 


Napi programok:
2019. szept. 12. csütörtök
2019. szept. 13. péntek
2019. szept. 14. szombat
2019. szept. 15. vasárnap

***

Archívum
Szekszárdi Szüreti Napok 2013.
Szekszárdi Szüreti Napok 2012.
Szekszárdi Szüreti Napok 2011.
Szekszárdi Szüreti Napok 2010.
Szekszárdi Szüreti Napok 2009.
Szekszárdi Szüreti Napok 2008.
Szekszárdi Szüreti Napok 2007.
***

 
   
     
  Babits Mihály Kulturális Központ