(09.14.) Experidance Táncszín...
(09.14.) Szeretet lángja R...
(09.14.) Magyar Borhoz Magyar...
(09.14.) Ifjúsági Fúvószeneka...
(09.14.) Magyarock Musical Ba...
(09.14.) Magyar küvé - Esszen...
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szekszárd

A Szekszárdi Történelmi Borvidék

Az ország egyik legrégibb vörösboros vidéke, szőlőkultúráját a rómaiak honosították meg. Területe Bátától Zombáig húzódik, a szekszárdi szőlőhegyektől délre illetve északra. A szőlőültetvények nagy része a borvidék kiemelt adottságú termőhelyein terül el, ahol a családok már évszázadok óta foglalkoznak borkészítéssel, melynek hagyományait generációkon keresztül örökítik tovább. Erre a gazdag borkultúrára épül Szekszárd és térségének borturizmusa, amely évről évre több látogatót vonz a térségbe.

Sárköz népművészete

A sárközi népművészet színpompás világa paraszti kultúránk kiemelkedő értéke. A térség egyedülálló, páratlan gazdagságú néprajzi kinccsel büszkélkedhet. Alig találunk Európában még egy népcsoportot, amelynek olyan gazdag, kifinomult szövő- és hímzőművészete lenne, mint a sárközieknek. A sajátos sárközi stílus nemcsak a textíliákon, hanem a kerámiákon is megjelenik. Az ólommázas technológiával előállított sárközi kerámiák a Dunántúl egyetlen nagyobb stílusegységet alkotó kerámiacsoportja.

A Gemenci Erdő

A Sárköz mellett, a Sió torkolatától délre terül el Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. A Duna-Dráva Nemzeti Park részét alkotó Gemenci erdő Európában is egyedülálló: a Duna forrásától a Fekete-tengeri deltavidékig nem található még egy ilyen nagy, összefüggő ártéri erdő. Különleges állat- és növényvilágában olyan ritkaságok figyelhetők meg, mint a fekete gólya, a barna kánya, a rétisas valamint a fekete galagonya, a fehér tündérrózsa, a tündérfátyol és az érintetlen tölgy-szil-kőris ligeterdők.

 

 


Napi programok:
2018. szept. 12. szerda
2018. szept. 13. csütörtök
2018. szept. 14. péntek
2018. szept. 15. szombat
2018. szept. 16. vasárnap
***

Archívum
Szekszárdi Szüreti Napok 2013.
Szekszárdi Szüreti Napok 2012.
Szekszárdi Szüreti Napok 2011.
Szekszárdi Szüreti Napok 2010.
Szekszárdi Szüreti Napok 2009.
Szekszárdi Szüreti Napok 2008.
Szekszárdi Szüreti Napok 2007.
***

 
   
     
  Babits Mihály Kulturális Központ