(09.15.) Alisca Brass Band
(09.15.) Szeretet Lángja
(09.15.) Magyar borhoz magyar...
(09.15.) Ezeregyév
(09.15.) Cimbali Band koncert...
(09.15.) Tücsök Zenés Színpad...
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Méltán lehetünk büszkék a szüreti napokra


Szekszárd, Budapest | Siker a városnak: kiválónak minősítette az értékelés a Szekszárdi Szüreti Napokat. Öt országos szakmai szövetség dolgozta ki a minősítő rendszert.
Majdnem minden érdekelt részt vett a hazai fesztiválokat minősítő program első, kísérleti évének szakmai konferenciáján szerdán Budapesten. Tucatnyi polgármester is fontosnak tartotta, hogy az oklevelet maga vegye át, a szervezőkkel együtt a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus székházában.

- A fővárosi díjátadó ünnepség. Márta István (balra) adta át az elismerést -


A tavaly nyáron indult program keretében 230 fesztivál regisztrálását és 87 szakmai minősítését végezték a hónap elejéig. Huszonhat minősült kiválónak, 26 jóknak és 20 lett minősített fesztivál. Tizenöt nem kapott minősítést.

A Szekszárdi Szüreti Napokat az úgynevezett speciális kategóriába sorolták, amelyben csak nyolc fesztivál szerepel. Ezen kívül van művészeti, gasztronómiai, folklór kategória.
Nem hivatalos információink szerint kapott pontszámai alapján az első három közt szerepelt Szekszárd. Kiemelt helyét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a konferencián azon három fesztivál egyike volt, amelyeket a minősítők és a minősítettek is bemutathattak.

Minősítő plakát- Nagyon büszkék vagyunk erre a fesztiválunkra és nagyon büszke vagyok a munkatársaimra. Ez az összefogás fesztiválja, mert mind a szervezők, mind a borászok sokat dolgoznak a sikeréért és a város minden lakosa részt vesz a programokon. Az idén még különvonat is érkezett a szüreti napokra Szekszárdra. Külön köszönet a szponzoroknak, támogatóknak, mert nélkülük a fesztivál nem jöhetett volna létre.

A kritikus hölgynek pedig szeretném mondani, hogy a szekszárdi bor az egészséges. Nálunk az orvosok főleg szív és érrendszeri betegségekre írják elő. Aki gyógyulni akar, látogasson Szekszárdra, mert a végén ebbe a speciális kategóriába még az egészségfesztivál is bele fog tartozni. Köszönjük a minősítést - mondta Horváth István polgármester, nyíltszíni tapsot aratva, az oklevél átvételét követően.


- A fesztiválra Európa minden tájáról érkeztek vendégek -


A meglepő megjegyzés arra vonatkozott, hogy az egyik minősítést végző, foglalkozására nézve kritikus, ellentmondást vélt felfedezni az egészséges életre nevelés és a szaporodó borfesztiválok között.
Éppen a kulturált borfogyasztás népszerűsítése miatt nem lehet a szüreti napokon folyó bort kapni, s a palackozott italokat üvegpohárból lehet fogyasztani - tette hozzá Herrné Szabadi Judit, a társszervező Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft., igazgatója.

Egyre több a fesztivál hazánkban, s egyre kevesebb a pénz ezek megrendezésére - mondta Márta István, a hazai fesztiválok minősítő grémiuma szakmai intéző bizottságának az elnöke. Ez a tény is ösztönözte az öt országos szakmai szövetséget a minősítő rendszer kidolgozására.

A minősítő programban a részvétel önkéntes és folyamatos. Az idén odaítélt minősítések három évig érvényesek. Közben is lehet kérni az újabb értékelést és az intéző bizottság is megteheti, ha ezt indokoló információk birtokába jut.

A program által használt egységes, internetes, regisztrációs adatbázis alkalmas a rendezvényfajták csoportosítására, összehasonlítására, naprakész statisztikai adatok szolgáltatására, az évenkénti változások nyomon követésére, a fesztiválok nézettségi és pénzügyi adatainak tanulmányozására.

***
Kilenc éve már a Babits rendezi a fesztivált

Kilenc éve a Babits Mihály Művelődési Ház a szüreti napok fő rendezője. Matókné Kapási Júlia, az intézmény igazgatója a bemutatkozási lehetőségnek örült legjobban. Mivel ő a folklórfesztiválok minősítésében is részt vett, a legfontosabb szempontokról kérdeztük. Ezek közé tartozik a koncepció, az egyediség, a nemzetköziség és a nemzeti jelleg. Ilyen a hely szelleme, vagyis a helyi sajátosságok, hagyományok ápolása, az épített környezet adottságainak kihasználása, a környezettudatos életmód népszerűsítése, az életminőség javítása, a társadalmasítás, vagyis az együttmőködés a civil szervezetekkel, a fogyatékkal élők bevonása a programokba.

 

 


Napi programok:
2017. szept. 14. csütörtök
2017. szept. 15. péntek
2017. szept. 16. szombat
2017. szept. 17. vasárnap
***

Archívum
Szekszárdi Szüreti Napok 2013.
Szekszárdi Szüreti Napok 2012.
Szekszárdi Szüreti Napok 2011.
Szekszárdi Szüreti Napok 2010.
Szekszárdi Szüreti Napok 2009.
Szekszárdi Szüreti Napok 2008.
Szekszárdi Szüreti Napok 2007.
***

 
   
     
  Babits Mihály Kulturális Központ